Πράσινη σαύρα

Επιστημονικό όνομα: Lacerta viridis

Περιγραφή

Πράσινη σαύραΠρόκειται για μεγαλόσωμη, γρήγορη και ευκίνητη σαύρα. Ο χρωματισμός της μπορεί να είναι ενιαίος ή να εμφανίζει δύο ή τέσσερις ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις κατά μήκος της ράχης. Τα νεαρά άτομα είναι καφέ ή λαδί, συχνά με μικρές ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα πλευρά. Τα θηλυκά έχουν μεγάλη χρωματική ποικιλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διατηρούν τις ραβδώσεις των νεαρών, αν και συνήθως το βασικό τους χρώμα είναι πιο σκούρο, ή είναι ενιαίο πράσινο με ή χωρίς κηλίδες. Τα αρσενικά έχουν ενιαίο πράσινο χρώμα με μικροσκοπικά μαύρα στίγματα. Στα ενήλικα αρσενικά, το κάτω μέρος του κεφαλιού μπορεί να είναι γαλάζιο, ιδιαίτερα έντονο κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Πολύ γρήγορο και ημερόβιο είδος, η πράσινη σαύρα προτιμά ηλιόλουστα σημεία με θάμνους, στους οποίους κρύβεται. Μπορεί να βρεθεί σε λιβάδια, θαμνώνες και ανοικτά δάση, ενώ συχνά μπορεί να ανέβει και στα δέντρα για να βρει καταφύγιο. Στα νοτιότερα σημεία, προτιμά υγρές ημιορεινές ή ορεινές περιοχές υψομέτρου έως 2.000. Το μεγαλύτερο διάστημα, το περνά μέσα στους θάμνους, στα ανοίγματα βγαίνει για να λιαστεί ή να κυνηγήσει. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα και σπανιότερα με άλλα σπονδυλωτά και φρούτα. Τα αρσενικά υπερασπίζονται την επικράτειά τους, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Τα θηλυκά γεννάνε 5 - 20 αβγά που εκκολάπτονται μετά από 7 έως 15 εβδομάδες και ενηλικιώνονται συνήθως τη δεύτερη άνοιξη της ζωής τους.

Εξάπλωση

Η πράσινη σαύρα εξαπλώνεται στο νότιο τμήμα της Ευρώπης. Το βόρειο όριο της εξάπλωσής της είναι η Σλοβακία και η νότια Ουκρανία, ενώ απομονωμένοι πληθυσμοί εμφανίζονται στην Αυστρία και τη Γερμανία. Στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, δηλαδή στη βόρεια Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και στην κοιλάδα του Ρήνου, αντικαθίσταται από το είδος Lacerta bilineata, παρόμοιο με την πράσινη σαύρα, από την οποία διαχωρίστηκε πρόσφατα. Στην Ελλάδα, βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά Κέρκυρα, Θάσος, Σαμοθράκη και Εύβοια. Στις πιο ξηροθερμικές περιοχές, αντικαθίσταται συνήθως από την τρανόσαυρα (Lacerta trilineata).

Καθεστώς προστασίας

Η πράσινη σαύρα εμφανίζει υγιείς πληθυσμούς και δεν φαίνεται να απειλείται. Προστατεύεται από την ελληνική εθνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.

 

Φωτογραφία:

Πράσινη σαύρα | Φωτ. Αρχείο ΕΚΒΥ/Σ. Μηλιώνης

Σύνδεσμος με ψηφιακό τεκμήριο: http://repository.biodiversity-info.gr/handle/11340/1167

Home   Close