Κέντρα Πληροφόρησης

 

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα σημαντικότερα Κέντρα Πληροφόρησης. Για να δείτε περισσότερα Κέντρα Πληροφόρησης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Visit Greek Nature.

 

Κέντρο Πληροφόρησης Παράκτιας Ζώνης Στρυμονικού Κόλπου και Κόλπου Ιερισσού (Ασπροβάλτα, Ν. Θεσσαλονίκης)

Το Κέντρο Πληροφόρησης για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού βρίσκεται στην παραλία της Ασπροβάλτας του Νομού Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε το 1998 με τη συνεργασία του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου, στο πλαίσιο έργου LIFE που υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο Πληροφόρησης που λειτούργησε στην Ελλάδα αποκλειστικά για την παράκτια ζώνη, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επισκέπτη για τις λειτουργίες και τις αξίες της. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης πραγματεύονται γενικά στοιχεία που αφορούν στην παράκτια ζώνη, αποκαλύπτουν τα «μυστικά» της ζωής στη θάλασσα, παρέχουν πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα της περιοχής, αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική αξία της, ευαισθητοποιούν για προβλήματα που ανακύπτουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στα παράκτια οικοσυστήματα. Την έκθεση εμπλουτίζουν τρία ενυδρεία με τοπικά είδη ψαριών και συλλογή κοχυλιών, ενδεικτική του πλούτου της περιοχής και του ελλαδικού χώρου, ενώ στην αίθουσα προβολών, προβάλλεται ταινία για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού.

Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με τον Δήμο Βόλβης.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Δήμος Βόλβης, Τηλ. 23970 21727

 

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Χειμαδίτιδας & Ζάζαρης (Άγιοι Ανάργυροι, Ν. Φλώρινας)

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 αλλά από το 2013 έως και σήμερα δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με εκτεταμένο περιβάλλοντα χώρο με παρατηρητήριο πουλιών και υπαίθρια εκθέματα (π.χ. ξύλινη βάρκα, στοιχεία για παραδοσιακές μεθόδους αλιείας και αγοραπωλησίας των ψαριών στην περιοχή). Εσωτερικά οργανώνεται με κυρίως εκθεσιακό χώρο και αίθουσα προβολών. Η έκθεση πραγματεύεται θέματα σχετικά με την ιστορία των τεσσάρων λιμνών του λεκανοπεδίου του Αμύνταιου (Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα, Πετρών), το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής, τα φυτά και τα ζώα των λιμνών, την ανθρώπινη παρουσία και ειδικότερα θέματα αλιείας.

Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με τη Δημοτική Ενότητα Αετού.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Δήμος Αμυνταίου, Δημοτική Ενότητα Αετού

Τηλ. 23863 50222

Ιστοσελίδα: www.kpxeimaditidas.gr

 

Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Παραποτάμιου Δάσους Νέστου (Εράσμιο, Ν. Ξάνθης)

Το Κέντρο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Εράσμιο του Νομού Ξάνθης, μέσα στο ανατολικό δασόκτημα του Νέστου. Η υποδομή οργανώθηκε το 2009 στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους Νέστου», που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΕΚΒΥ με χρηματοδότηση του ΕΟΧ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων του Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέστου, το οποίο οργανώθηκε το 2011, με χρηματοδότηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. Το πάρκο διαθέτει παιδότοπο εμπνευσμένο από το περιβάλλον του παραποτάμιου δάσους, υπαίθριο χώρο ενημέρωσης για την ιστορία διαχείρισης του δάσους, μονοπάτια, τεχνητή λίμνη και παρατηρητήριο, αναψυκτήριο και πωλητήριο.

Η θεματική της έκθεσης του Κέντρου επικεντρώνεται στο παραποτάμιο δάσος που αναπτύσσεται στις όχθες του ποταμού Νέστου, παρουσιάζοντας την ιστορία, τον βιολογικό πλούτο και τις αξίες του για τη φύση και τον άνθρωπο, μέσα από εύληπτα κείμενα, πλούσιο εποπτικό υλικό, δυναμικά, διαδραστικά εκθέματα και πραγματικά αντικείμενα.

Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με το Δασαρχείο Καβάλας.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ. 2510 461861, Fax 2510 247043, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Παραποτάμιου Δάσους Νέστου (Νέα Καρυά, Ν. Καβάλας)

Το Κέντρο βρίσκεται νότια του οικισμού Νέας Καρυάς του Νομού Καβάλας, μέσα στο δυτικό δασόκτημα του Νέστου. Είναι προσβάσιμο μέσω σύντομου δασικού δρόμου που ξεκινά από τον επαρχιακό δρόμο Χρυσούπολης - Κεραμωτής. Η υποδομή λειτουργεί από το 2000, με ευθύνη του Δασαρχείου Καβάλας. Ο εκθεσιακός χώρος εμπλουτίστηκε και οργανώθηκε εκ νέου το 2009, στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους Νέστου», που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΕΚΒΥ, με χρηματοδότηση του ΕΟΧ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η θεματική της έκθεσης επικεντρώνεται στο Δέλτα Νέστου και στο παραποτάμιο δάσος του, παρουσιάζοντας την ιστορία, τον βιολογικό πλούτο και τις αξίες του για τη φύση και τον άνθρωπο, μέσα από συνοπτικά, εύληπτα κείμενα, πλούσιο εποπτικό υλικό, διαδραστικά εκθέματα και πραγματικά αντικείμενα.

Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με το Δασαρχείο Καβάλας.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ. 2510 461861, Fax 2510 247043, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου (Κεραμωτή, Ν. Καβάλας)

Το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στην Κεραμωτή του Νομού Καβάλας, ακριβώς πίσω από το Γυμνάσιο του οικισμού και λειτουργεί από το 1998. Κατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε εκθεσιακά στο πλαίσιο προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία των υγροτόπων Ραμσάρ. Από το 2003 λειτουργεί με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Θάσου.
Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, κοινής φυσιογνωμίας με τις υπόλοιπες υποδομές που κατασκευάσθηκαν κατά τη δεκαετία 1990 από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε οκτώ υγροτόπους Ραμσάρ.

Η έκθεση οργανώνεται σε έξι θεματικές ενότητες και πραγματεύεται τη δομή, τη λειτουργία και τις αξίες των βιοτόπων του Δέλτα Νέστου, τη σπουδαιότητα των υγροτόπων, τα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενούν, τα προβλήματα και τους τρόπους προστασίας του υγροτοπικού πλούτου της περιοχής. Ο εκθεσιακός χώρος υποστηρίζεται από αίθουσα προβολής, χωρητικότητας 30 ατόμων.

Το Κέντρο υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και υπαίθριες ξεναγήσεις, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία, κυνηγετικούς συλλόγους, αλιευτικούς συνεταιρισμούς κ.ά. Συμβάλλει επίσης στην περίθαλψη άγριων τραυματισμένων ζώων.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 64011 Κεραμωτή Καβάλας

Τηλ. 25910 51831, Fax 25910 51884, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.fd-nestosvistonis.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας (Πόρτο Λάγος, Ν. Ξάνθης)

Το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος του Νομού Ξάνθης. Λειτουργεί από το 1997 - 1998, ενώ από το 2003 εντάχθηκε, όπως και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Θάσου και αποτελεί την έδρα του.

Τόσο το κτίσμα όσο και η έκθεση ακολουθούν την αρχιτεκτονική μορφή και τη φυσιογνωμία των Κέντρων Πληροφόρησης που κατασκευάσθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε οκτώ υγροτόπους Ραμσάρ της χώρας.

Ο εκθεσιακός χώρος αναλαμβάνει την προβολή και ανάδειξη του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και των λιμνοθαλασσών της περιοχής. Η υποδομή λειτουργεί ως χώρος αναφοράς και ενημέρωσης για τις αξίες και λειτουργίες της περιοχής, προωθεί την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σημασία των υγροτόπων, για τα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενούν, για τους τρόπους προστασίας του φυσικού πλούτου. Παράλληλα, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και υπαίθριες ξεναγήσεις, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία, αλιευτικούς συνεταιρισμούς κ.ά., και συμβάλλει στην περίθαλψη άγριων τραυματισμένων ζώων.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 67063 Πόρτο Λάγος Ξάνθης

Τηλ. 25410 96646, Fax 25410 96924, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.fd-nestosvistonis.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Ν. Ιωαννίνων)

Το Κέντρο Πληροφόρησης στους Ασπράγγελους Ζαγορίου κατασκευάσθηκε και εξοπλίσθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡ., στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε έκταση που παραχωρήθηκε το 1997 από την τότε Κοινότητα Ασπραγγέλων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Η λειτουργία του άρχισε το 2003 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος Α.Ε. Από το 2004, η ευθύνη λειτουργίας πέρασε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου).

Η υποδομή αποτελεί ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης (Ασπραγγέλων, Μαυραναίων, Μετσόβου, Βοβούσας, Πάπιγκου) που λειτουργούν εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επισκέπτη.

Κατασκευαστικά αφορά σε διώροφο πέτρινο κτίσμα, με μεγάλο αύλειο χώρο, συμβατό με την τοπική αρχιτεκτονική. Διαθέτει κεντρικό εκθεσιακό χώρο, χώρο υποδοχής - εκθετήριο, βοηθητικούς χώρους και χώρους γραφείων, καθώς από το 2007 στεγάζει τις υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο Ζαγόρι, στον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του, αλλά και στις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για μια ικανοποιητική γνωριμία με την περιοχή. Η παρουσίαση γίνεται με τη χρήση στατικών μέσων, δυναμικών εκθεμάτων και πραγματικών αντικειμένων.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 44007 Ασπράγγελοι Ζαγορίου

Τηλ. 26530 22245/22283, Fax 26530 22241, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.pindosnationalpark.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Μαυραναίοι, Ν. Γρεβενών)

Το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού των Μαυραναίων του Νομού Γρεβενών και αποτελεί ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης (Ασπραγγέλων, Μαυραναίων, Μετσόβου, Βοβούσας, Πάπιγκου) που λειτουργούν εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, υπό την ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου). Η θέση του αποτελεί πύλη εισόδου στην προστατευόμενη περιοχή, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου και στον Εθνικό Δρυμό Βόρειας Πίνδου (Βάλια Κάλντα).

Πρόκειται για διώροφο κτήριο ενταγμένο σε συγκρότημα κτισμάτων που φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες του πρώην Δήμου Θ. Ζιάκα. Το κτίσμα παραχωρήθηκε από τον Δήμο Γρεβενών στον Φορέα Διαχείρισης το 2011. Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί φωτογραφικό και εποπτικό υλικό σχετικό με την προστατευόμενη περιοχή και κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του φορέα Διαχείρισης υλοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 51100 Μαυραναίοι Γρεβενών

Τηλ. 24620 87563, Fax 24620 87564, Εmail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.pindosnationalpark.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Μέτσοβο, Ν. Ιωαννίνων)

Το Κέντρο βρίσκεται στην είσοδο του Μετσόβου. Κατασκευάσθηκε και εξοπλίσθηκε με  χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡ, στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η λειτουργία του άρχισε το 2003 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος Α.Ε., ενώ το 2004 μεταβιβάσθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου). Η υποδομή αποτελεί ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης (Ασπραγγέλων, Μαυραναίων, Μετσόβου, Βοβούσας, Πάπιγκου) που λειτουργούν εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, υπό την αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης.

Πρόκειται για διώροφο κτίσμα που ακολουθεί την τοπική αρχιτεκτονική και οργανώνεται εσωτερικά με κεντρικό εκθεσιακό χώρο, εκθετήριο, χώρους γραφείων και βοηθητικούς.

Ο εκθεσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στην περιοχή του Μετσόβου. Η παρουσίαση γίνεται με χρήση στατικών και δυναμικών εκθεμάτων, αλλά και πραγματικών αντικειμένων και αφορά στην πολιτιστική φυσιογνωμία και ταυτότητα του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής, στις ασχολίες των κατοίκων, αλλά και σε θέματα που αφορούν στη γεωλογική αξία του Εθνικού Πάρκου και σε επιλεγμένα φυτικά είδη της περιοχής, όπως το ρόμπολο, η μαύρη πεύκη και η ελάτη. Στην υποδομή υλοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 44200 Μέτσοβο Ιωαννίνων

Τηλ. - Fax 26530 22241

Ιστοσελίδα: www.pindosnationalpark.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Κοτύχι - Δάσους Στροφυλιάς (Λάππα, Ν. Αχαΐας)

Το Κέντρο Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς βρίσκεται στον οικισμό Λάππα του Νομού Αχαΐας και αποτελεί έδρα του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου - Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στεγάζεται σε ισόγειο κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα που κτίστηκε ως βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, ως τμήμα των εγκαταστάσεων που οργανώθηκαν για να μπορεί ο Κωνσταντίνος να τις χρησιμοποιεί ως βάση των εξορμήσεων για κυνήγι στο δάσος της Μανωλάδας, το οποίο του δωρίστηκε το 1887. Η δωρεά καταργήθηκε το 1923. Το 1982 το οίκημα χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Έργο Τέχνης». Ως Κέντρο Πληροφόρησης διαμορφώθηκε το 1995, με συγχρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Κοινότητας Μετοχίου, μέσω του Προγράμματος ENVIREG του Ε.Π. «Περιβάλλον». Η υποδομή λειτούργησε έως το 2000 και παρέμεινε κλειστή έως το 2003, οπότε άρχισε να επαναλειτουργεί στο πλαίσιο προγράμματος LIFE. Από το 2007 λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης.

Στον εκθεσιακό χώρο, κείμενα, εικόνες, μακέτες και αναπαραστάσεις χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση των κυριότερων στοιχείων του περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου, των λειτουργιών και αξιών, του φυσικού πλούτου, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των πιέσεων που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου, 27052 Λάππα Αχαΐας

Τηλ. 26930 31939/31651, Fax 26930 31959, Εmail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.strofylianationalpark.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Όρους Μαίναλο (Κάψια, Ν. Αρκαδίας)

Το Κέντρο Πληροφόρησης για το Όρος Μαίναλο βρίσκεται στο χωριό Κάψια του Νομού Αρκαδίας, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Τρίπολης και στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του οικισμού. Η υποδομή οργανώθηκε με εκθέματα το 2004 στο πλαίσιο του έργου LIFE ΦΥΣΗ «Διατήρηση και Διαχείριση Όρους Μαίναλο», από την Ανώνυμη Εταιρεία Μελετών, Διοίκησης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Έργων Ν.Α.Α-ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε., με τη συνεργασία του ΕΚΒΥ.

Η έκθεση, χρησιμοποιώντας συνοπτικά κείμενα, πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτεινές επιφάνειες, σχέδια, φωτογραφίες, προθήκες, φυτολόγια και διοράματα, πραγματεύεται τις γεωλογικές και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του όρους Μαινάλου, τη βλάστηση και τη χλωρίδα του, την πανίδα της περιοχής, τη σχέση του με τον άνθρωπο, την ιστορία και τον πολιτισμό του, τις δυνατότητες που παρέχονται στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά και να απολαύσει το Μαίναλο, μέσα από μονοπάτια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με τον Δήμο Τρίπολης.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ. 2713 600479

 

Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση νερού – Σπίτι Νερού (Πάτρα, Ν. Αχαΐας)

Το Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού (Σπίτι του Νερού – Water House) δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΑΔΕΠ Α.Ε.), με τη συνεργασία του ΕΚΒΥ, στο πλαίσιο του έργου «Water Saving for the Development» του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013».
Στεγάζεται σε ακίνητο του Δήμου Πατρέων, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου, σε κτίσμα του συγκροτήματος των παλαιών υδατοδεξαμενών της πόλης, ακριβώς νότια του Κάστρου της Πάτρας. Η υποδομή εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο 2014.

Η έκθεση του Κέντρου αναδεικνύει τις ποικίλες όψεις, διαστάσεις και αξίες του υδάτινου στοιχείου, διαπλέκει τη σχέση του με τα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά και τον άνθρωπο διαχρονικά, προβάλλει έργα και πρακτικές που στοχεύουν στην εξοικονόμηση του νερού και στη διαφύλαξη της ποιότητάς του νερού.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 19, 26225 Πάτρα

Τηλ. 2610 361746, Fax 2610 361749, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (Λιτόχωρο, Ν. Πιερίας)

Olympos PC082145 400Το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας, πλάι στο φαράγγι του Ενιπέα. Δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και διαφύλαξη του πολυσήμαντου περιβάλλοντος του Ολύμπου και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η υποδομή αναπτύσσεται σε δύο ορόφους οργανωμένους γύρω από στεγασμένο, κεντρικό αίθριο. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρους για την οργάνωση βιβλιοθήκης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πωλητήριο, αναψυκτήριο και γραφεία. Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 1995 από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και μετά από πολυετή διακοπή, ολοκληρώθηκε το 2007, ενώ ο εκθεσιακός χώρος οργανώθηκε πρόσφατα, στο τέλος του 2015.

Επιστημονικά τεκμηριωμένα κείμενα, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα για να οδηγήσει τον επισκέπτη σε μια εικονική ανάβαση από τους πρόποδες ως τις μυθικές κορυφές του Ολύμπου. Η επίσκεψη στο Κέντρο μπορεί να συνδυαστεί με τις οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Δρυμού.

Olympos PC082132 400 Olympos PC082147 400

Στοιχεία επικοινωνίας:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Διεύθυνση: 60200 Λιτόχωρο Πιερίας

Τηλ. - Fax 23520 83000, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.olympusfd.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού «Νικόλαος Κ. Γιουτίκας» (Χαλάστρα, Ν. Θεσσαλονίκης)

axios kp 1 400Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού «Νικόλαος Κ. Γιουτίκας» λειτουργεί στον οικισμό της Χαλάστρας από το 1997 και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (πρώην Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα). Πρόκειται για ισόγειο κτήριο με εκτεταμένο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την περίθαλψη άγριων ζώων. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, το Κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα προβολών, γραφεία, ξενώνα και δανειστική βιβλιοθήκη με εκδόσεις σχετικές με το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής.

Ο εκθεσιακός χώρος οργανώθηκε πρόσφατα εκ νέου και εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Μέσα σε ένα ελκυστικό εσωτερικό, όπου το φως, το χρώμα και η εικόνα παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία ουσιαστικής γνωριμίας με το περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.

 

axios kp 2 400Με πρωτότυπο σχεδιασμό, λιτό λόγο, ελκυστικές εκθεματικές επιφάνειες, πλούσιο εποπτικό υλικό, ταινίες και προβολές, διαδραστικά εκθέματα, πολυμεσικές εφαρμογές και μία κεντρική διαδραστική μακέτα, η έκθεση πραγματεύεται την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τη μεγάλη σπουδαιότητα του υγροτοπικού συμπλέγματος για τη φύση και τον άνθρωπο. Η υποδομή λειτουργεί ως αφετηρία για μια ικανοποιητική περιήγηση στην περιοχή και ως κέντρο της πολύπλευρης δράσης του Φορέα Διαχείρισης που οργανώνει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και αναψυχής.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 57300, Χαλάστρα Θεσσαλονίκης

Tηλ. 2310 794811, Fax 2310 794368

Ιστοσελίδα: www.axiosdelta.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών (Απολλωνία, Ν. Θεσσαλονίκης)

DSC 1204 400Το Κέντρο βρίσκεται στην Απολλωνία του Δήμου Βόλβης και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής, αναλαμβάνοντας τη γνωριμία του επισκέπτη με το Εθνικό Πάρκο που συνθέτουν λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης οι δύο λίμνες, μαζί με τον ποταμό Ρήχειο και τα Μακεδονικά Τέμπη. Το κτήριο οργανώνεται με κεντρικό εκθεσιακό χώρο, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι υπόλοιποι χώροι της υποδομής (γραφεία, αίθουσα προβολών, ξενώνας, βοηθητικοί χώροι).

Ο εκθεσιακός χώρος ανακαινίσθηκε πρόσφατα και εμπλουτίσθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειακές ανάγκες και πρακτικές.

 

 

DSC 1239 400Η έκθεση χρησιμοποιεί μια ποικιλία μέσων, συνδυάζει στατικά και δυναμικά εκθέματα, τρισδιάστατες μακέτες και στατικές εκθεματικές επιφάνειες, ταινίες και πολυμεσικές εφαρμογές, λιτό λόγο και πλούσιο εποπτικό υλικό, πραγματικά αντικείμενα, ομοιώματα ψαριών, αλλά και ένα ενυδρείο με είδη των δύο λιμνών, για να έλξει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, να μεταφέρει τη γνώση με τρόπο ουσιαστικό, να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης ενός υγροτοπικού περιβάλλοντος μεγάλης αξίας για τα φυτά και τα ζώα, για τον άνθρωπο, τη ζωή και τον πολιτισμό του.

 

 

 

DSC 1220 400Για την επίσκεψη στο Κέντρο απαιτείται συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στην περιοχή, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πολυδιάστατη αξία του Πάρκου.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής
Διεύθυνση: Σωκράτη Τσακάλη 21, 57 200 Λαγκαδάς
Τηλ: 23940 24553
Fax: 23940 26160
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.foreaskv.gr

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης
Διεύθυνση: 57 015, Απολλωνία, Δήμος Βόλβης
Τηλ: 23930 41004
Fax: 23930 41050
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.foreaskv.gr

 

Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού (Άστρος, Καστάνιτσα, Άγιος Πέτρος)

Τα τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.) που λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς συνθέτουν ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποδομών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, εκκίνησης και διάχυσης των επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή. Τα Κέντρα στεγάζονται σε κτήρια κυριότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που αποκαταστάθηκαν και εξοπλίσθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡ 2000-2006.

KPE-ASTROUS FDPARNONA lowΤο Κ.Π.Ε. Άστρους στεγάζεται στο παλιό σχολείο της ιστορικής κωμόπολης και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς.

Η έκθεσή του, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία, μέσων ενημερώνει τους επισκέπτες για την προστατευόμενη περιοχή, εστιάζοντας στον κοντινό υγρότοπο του Μουστού, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενεί προβολές και ντοκιμαντέρ σχετικά με το φυσικό κάλλος, τον πολιτισμό και την οικολογική σπουδαιότητα της περιοχής.

 

 

 

 

KPE-KASTANITSAS FDPARNONA lowΤο Κ.Π.Ε. Καστάνιτσας, στην καρδιά του Πάρνωνα, σε έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, στεγάζεται στο κτήριο όπου λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, κτισμένο το 1870. Ο πρόσφατος εμπλουτισμός της έκθεσής του από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς, παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικής γνωριμίας με τη προστατευόμενη περιοχή, τον πλούτο και την οικολογική σπουδαιότητά της, ενώ παράλληλα πραγματεύεται τη μακραίωνη σχέση του ανθρώπου με τη φύση,  προβάλλοντας την τοπική ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την Τσακώνικη διάλεκτο, αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής, χάρη στη λαογραφική έκθεση που οργανώθηκε με βάση προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες της τοπικής κοινωνίας. Την έκθεση συμπληρώνει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος προβολών, αλλά και ένας μικρός υπαίθριος βοτανικός κήπος με σπάνια αρωματικά φυτά και άνθη του Πάρνωνα.

KPE-AGPETROU FDPARNONA lowΤο Κ.Π.Ε. Αγίου Πέτρου βρίσκεται στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό της Αρκαδίας και στεγάζεται στον χώρο του παλιού Κοινοτικού Καταστήματος του χωριού.

Η έκθεσή του επικεντρώνεται στον ορεινό πλούτο του Πάρνωνα και παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Πάρνωνα, αλλά και για θέσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενεί προβολές σχετικές με την προστατευόμενη περιοχή και τον πλούτο της, ενώ η ξενάγηση μπορεί να συνδυαστεί με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως η περιήγηση στο σπάνιο δάσος δενδρόκεδρου που αναπτύσσεται κοντά στη Μονή Μαλεβής.

Πηγή φωτογραφιών:

Ιστοσελίδα Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς

Οι οργανωμένες επισκέψεις στις τρεις υποδομές του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα κάθε ομάδας και συνδυάζουν ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους, περιήγηση στην περιοχή μέσω ειδικά επιλεγμένων διαδρομών, δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θεματικές παρουσιάσεις και οργανωμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για προγραμματισμό ομαδικής επίσκεψης προαπαιτείται συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς
Διεύθυνση: Άστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 220 01
Τηλ: 27550 22021
Fax: 27550 22806
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.fdparnonas.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (Νήσος Ιωαννίνων)

IMG 20160409 142645 400Το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στεγάζεται στη Νήσο Ιωαννίνων, σε διώροφο, πετρόκτιστο, διατηρητέο κτίριο, το οποίο παραχωρήθηκε στον Φορέα Διαχείρισης από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2012, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Μέτρο 9.1 του ΥΠΕΚΑ.

Το Κέντρο αποτελεί έναν σύγχρονο πόλο ενημέρωσης για το περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής. Οι εκθεματικές ενότητες αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές και τη φυσική κληρονομιά μας, την εξέλιξη της Παμβώτιδας, τη λίμνη σήμερα, τη βιοποικιλότητα που στηρίζει, τη σχέση της με τον άνθρωπο, τη διαχείρισή της, την αλιεία, την ανάδειξη  αλιευτικών εργαλείων και αλιευτικού εξοπλισμού που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι ψαράδες της λίμνης , την καλαμοπλεκτική κ.ά. Επίσης το κέντρο είναι εφοδιασμένο με κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του.

Dinos-Michail16 400Αναλυτικότερα, η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και το εκθετήριο, καθώς και αίθουσα αφιερωμένη στην αλιεία και τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού. Η έκθεση του ορόφου επικεντρώνεται στο φυσικό περιβάλλον της Παμβώτιδας, παρέχοντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τη λίμνη, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και τη μακριά γεωλογική ιστορία της. Στην ενότητα αυτή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση ακουστικών, να ακούσει ενδιαφέρουσες αφηγήσεις μύθων, θρύλων και παλιών ιστοριών για το φυσικό περιβάλλον της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής. Διάφανα αναλόγια παρέχουν επίσης πληροφορίες για τα κυριότερα φυτά της λίμνης, τα ψάρια που ζουν σε αυτή καθώς και τα διάφορα είδη πτηνών, αμφιβίων και θηλαστικών. Η επόμενη ενότητα ενημερώνει τον επισκέπτη για την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη λίμνη και στο οικοσύστημά της. Το τέλος της έκθεσης, αναφέρεται στη διαχρονική και πολύτιμη αξία της λίμνης που λειτουργούσε ως καταφύγιο και φυσικό σταυροδρόμι για ανθρώπους και ζώα από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα. Λίγο πριν την έξοδο, προβάλλεται σε οθόνη το εξαιρετικά ενδιαφέρον και μικρής διάρκειας slideshow για την Παμβώτιδα ή ντοκυμαντέρ σχετικά με το ψάρεμα. Η έκθεση υπενθυμίζει ότι το μέλλον της λίμνης εξαρτάται από εμάς και πώς η σωστή διαχείρισή της επηρεάζει αυτήν αλλά και τη γύρω περιοχή της.

Dinos-Michail2 400Η έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Υποδέχεται καθημερινά εκπαιδευτικούς, μαθητές όλων των βαθμίδων, οικοτουρίστες, άτομα τρίτης ηλικίας, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες.

Για οργανωμένη επίσκεψη μαθητών, σπουδαστών και γκρουπ προαπαιτείται συνεννόηση με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

 

 

IMG 4312 400Στοιχεία επικοινωνίας:
Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων
Διεύθυνση: 4ο χιλ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων
Τ.Κ. 45445, Πέραμα Ιωαννίνων
Τηλ.: 2651021834
Fax: 2651031867
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα:  http://www.lakepamvotis.gr

Home   Close