Βάτραχος των ρυακιών

Επιστημονικό όνομα: Rana graeca

Περιγραφή

Ο βάτραχος των ρυακιών αναφέρεται συχνά ως καφέ βάτραχος. Ωστόσο, εμφανίζει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που κυμαίνονται από αποχρώσεις του γκρίζου και του καφέ, έως πολύ ανοιχτόχρωμες, κιτρινωπές ή λαδοκίτρινες, συχνά με σκουρόχρωμες περιοχές ή κηλίδες στη ράχη. Η κοιλιά του είναι συνήθως μονόχρωμη, σε ανοιχτούς καστανο-κίτρινους τόνους. Το κάτω μέρος του κεφαλιού είναι σκουρόχρωμο και φέρει μια στενή ανοιχτόχρωμη λωρίδα στο μέσο. Η τυμπανική μεμβράνη είναι δυσδιάκριτη. Τα πίσω πόδια είναι αρκετά μεγάλα, αλλά μικρότερα από του ευκίνητου βάτραχου (Rana dalmatina). Το μήκος του σπάνια ξεπερνά τα 8 εκατοστά.

Προτιμά ρέοντα, καθαρά, επαρκώς οξυγονωμένα νερά και συνηθίζει να κάθεται σε πέτρες και βράχια, στις όχθες ρυακιών, χειμάρρων και ποταμών, χωρίς πυκνή υδρόβια βλάστηση. Φαίνεται να προτιμά περιοχές με δάση πλατύφυλλων ή μικτά δάση κωνοφόρων πλατύφυλλων, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε ποταμούς που διέρχονται από περιοχές χωρίς δασοκάλυψη. Είναι τυπικό είδος της ορεινής και ημιορεινής ζώνης. Σπάνια απομακρύνεται από τα ρυάκια, ενώ κολυμπάει πολύ καλά στα ορμητικά νερά. Δραστηριοποιείται, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα θηλυκά γεννάνε νωρίς την άνοιξη τα αβγά τους, σε ομάδες που θυμίζουν τσαμπιά από σταφύλια Τα συσσωματώματα αυτά περιέχουν από 200 - 800 αβγά, σπάνια έως και 2.000. Τα μικρά ενηλικιώνονται συνήθως στο τρίτο έτος της ζωής τους.

Εξάπλωση

Ο βάτραχος των ρυακιών είναι είδος ενδημικό της Βαλκανικής. Η εξάπλωση του εκτείνεται από το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία στη νότια Σερβία, τη νότια Βουλγαρία και σε όλη την έκταση της Αλβανίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της Πελοποννήσου. Η παρουσία πληθυσμών του είναι πιο σπάνια όσο πλησιάζουμε προς τον Έβρο.

Καθεστώς προστασίας

Δεν θεωρείται είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, παρότι η σχετικά περιορισμένη παγκόσμια εξάπλωσή του, το καθιστά περισσότερο ευάλωτο σε σχέση με άλλα είδη. Η επιβίωσή του εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη διατήρηση της καλής κατάστασης των υδάτων ρεμάτων και ποταμών. Ο βάτραχος των ρυακιών προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.

Home   Close