Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα σημαντικότερα Μουσεία:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (Αλεξανδρούπολη, Ν. Έβρου)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στον πλατανότοπο της Μαΐστρου. Δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του Αστικού Πιλοτικού Προγράμματος Αλεξανδρούπολης και λειτουργεί από τις αρχές του 2000. Το 2013, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η λειτουργία του πέρασε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαΐστρου.
Πρόκειται για σύγχρονη υποδομή, η οποία εξυπηρετεί σκοπούς ενημέρωσης, εκπαίδευσης, έρευνας και ψυχαγωγίας. Η έκθεση του Μουσείου, χρησιμοποιώντας ποικίλα εκθέματα και πολυμέσα, αναλαμβάνει την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας και του Νομού Έβρου, τα οικολογικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες των οικοσυστημάτων της περιοχής, την ιστορία και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον, καθώς και θεμάτων που αναδεικνύουν την ανάγκη συνετή χρήσης των φυσικών πόρων. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβάλλεται πολυθέαμα με θέμα τη βιοποικιλότητα του Νομού Έβρου, ενώ σε ειδικές ενότητες, με ποικίλα μέσα και απεικονίσεις, παρουσιάζονται τα χερσαία, υγροτοπικά και θαλάσσια οικοσυστήματα του Νομού, με κυρίαρχα, το Δάσος της Δαδιάς, τα βουνά του Έβρου, τις Τρεις Βρύσες, το Φεγγάρι Σαμοθράκης, του Δέλτα Έβρου και το Θρακικό Πέλαγος.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Πλατανόδασος Μαΐστρου, 68100 Αλεξανδρούπολη
Tηλ. 25510 80204
Ιστοσελίδα: www.mfialexpolis.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Ηράκλειο, Ν. Ηρακλείου)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1980 με Προεδρικό Διάταγμα και λειτουργεί στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σήμερα αποτελεί μια σύγχρονη δομή που εξυπηρετεί όλες τις λειτουργίες και ανάγκες ενός πλήρους μουσείου: διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές, πραγματοποιεί έρευνες, συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προβάλλει στους εκθεσιακούς χώρους του τη φυσιογνωμία, τις ιδιαιτερότητες και τις πολύπλευρες αξίες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.
Διαθέτει πέντε Τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Ανθρωπολογικό, Παλαιοντολογικό - Γεωλογικό και Ορυκτολογικό. Κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του, διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε σημαντικά, ώστε να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του. Σήμερα, οι εκθεσιακοί χώροι του ανέρχονται σε 5.500m2, οι χώροι εργασίας ξεπερνούν 2.000m2, ενώ οι επιστημονικές συλλογές αριθμούν περισσότερα από 2.000.000 δείγματα. Η δράση του περιλαμβάνει συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εκδόσεις, σχεδιασμό και οργάνωση μόνιμων περιφερειακών και περιοδικών εκθέσεων, πραγματοποίηση συστηματικών παλαιοντολογικών ανασκαφών σε διάφορες θέσεις της Κρήτης, οργάνωση επιστημονικών αποστολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάπτυξη συνεργασιών με επιστήμονες, πολίτες, φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση σε θέματα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, 71202 Ηράκλειο
Tηλ.: 2810 282740
Ιστοσελίδα: www.nhmc.uoc.gr
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ (Κηφισιά, Ν. Αττικής)
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στην Κηφισιά, βορειοανατολικά της Αθήνας. Υπήρξε το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1964, και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη χώρα.
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα (1875). Κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε, ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες μουσειακές ανάγκες του και να ανταποκριθεί σε σύγχρονες απαιτήσεις. Το 1991 το Μουσείο ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στην Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης ΧΙ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 1999 προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, με τη συμβολή της Ε.Ε. και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ στην Κρήτη, αναστήλωσε το Τέμενος Μασταμπά Ρεθύμνου, όπου από το 2009 στεγάζεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Σήμερα, τα δύο επικοινωνούντα μεταξύ τους κτήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου Γαία, αποτελούν μια ενιαία δομή, με κοινό στόχο τη μελέτη, συντήρηση και προστασία της φύσης. Στις εγκαταστάσεις τους, περιλαμβάνονται αίθουσες εκθέσεων, χώροι έρευνας και εκπαίδευσης. Στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας φιλοξενούνται εκθέματα των τεσσάρων βασικών τομέων του μουσείου (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία). Στο Κέντρο Γαία, με σύγχρονα διαδραστικά και δυναμικά μέσα, παρουσιάζεται ο πλανήτης Γη, η ποικιλία των τοπίων του, η βλάστηση και ο ζωικός πλούτος του, καθώς και το ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Στις εκθεσιακές αίθουσες πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Σημαντική είναι και η συμβολή του μουσείου στον τομέα της έρευνας για τη συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη του βοτανικού, ζωολογικού, γεωλογικού και παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας στα αντίστοιχα εργαστήρια. Με τη δημιουργία του Κέντρου Γαία, δύο ακόμη άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια (Οικολογίας Εδάφους και Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας) εξειδικεύονται στην έρευνα των φυσικών πόρων που στηρίζουν τη ζωή, σε σχέση με τη διατροφή και την υγεία. Το Μουσείο διαθέτει επίσης πλούσια βιβλιοθήκη με επιστημονικές εκδόσεις που αφορούν τις φυσιογνωστικές επιστήμες, συνεδριακούς χώρους, δύο cafe και πωλητήριο.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λεβίδου 13, 14562 Αθήνα
Tηλ. 210 8015870
Ιστοσελίδα: www.gnhm.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης (Παρανέστι, Ν. Δράμας)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης λειτουργεί από το 2002 στο Παρανέστι του Νομού Δράμας από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Παρανεστίου και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο εκθεσιακός χώρος, που ξεπερνά τα 300 m2, αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου.
Η έκθεση, μέσα από κείμενα, στατικά εκθέματα, διοράματα, αναπαραστάσεις, μικροπεριβάλλοντα, μακέτες και εποπτικό υλικό, παρέχει πλούσια πληροφόρηση για τη γεωλογία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της περιοχής, τη χλωρίδα, τη βλάστηση και την πανίδα, τη δομή των κυριότερων οικοσυστημάτων της Ροδόπης, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον της.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 66035 Παρανέστι Ν. Δράμας
Tηλ. 25243 50100, Fax 25243 50109, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης Κιλκίς (Αξιούπολη, Ν. Κιλκίς)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο της Αξιούπολης, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Διοικείται από την Εταιρία Ανάπτυξης Πολιτισμού - Τουρισμού Αξιούπολης και λειτουργεί από το 1997. Η αποκατάσταση του κτίσματος και η δημιουργία του Μουσείου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER I το 1994, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας και το ΑΠΘ, οπότε και οργανώθηκαν τα πρώτα τμήματά του, τα οποία εμπλουτίστηκαν στην πορεία λειτουργίας του, μέσω του προγράμματος INTERREG II, με τη συλλογή της πανίδας που οργανώθηκε από το ΤΕΙ Καβάλας. Επίσης, μέσω του INTERREG III και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες, διευρύνοντας την επαφή με το ευρύ κοινό.
Το Μουσείο αναπτύσσει ενεργό δράση στους τομείς της μελέτης του φυσικού περιβάλλοντος και διαφύλαξης του φυσικού πλούτου της περιοχής. Ο εκθεσιακός χώρος και οι συλλογές το μουσείου οργανώνονται στις ενότητες: βοτανική, πανίδα, γεωλογία, παλαιοντολογία, πετρώματα & ορυκτολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 61400 Αξιούπολη
Tηλ. 23430 31656, Fax 23430 31484
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://axioupolis.aegean.gr
Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Σίγρι, Ν. Λέσβου)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό την έρευνα, μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, ενός διατηρητέου φυσικού μνημείου παγκόσμιας αναγνώρισης. Λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η έδρα του βρίσκεται στο Σίγρι της Δυτικής Λέσβου. Στεγάζεται σε μονώροφο κτίριο 1.600 m2, υψηλών προδιαγραφών, αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μόνιμους εκθεσιακούς χώρους (Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους και Αιγαίου), χώρο περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, γραφεία, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Διαθέτει επίσης υπαίθριο αμφιθέατρο 400 θέσεων και ξενώνα. Σε συνέχεια του περιβάλλοντα χώρου, αναπτύσσεται το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου εκτίθενται απολιθωμένοι κορμοί και ριζικά συστήματα που βρέθηκαν στη φυσική θέση ανάπτυξής τους.
Η πολύπλευρη δράση του Μουσείου περιλαμβάνει περιοδικές εκθέσεις, ψηφιακές συλλογές, εκδόσεις, επιστημονικές δράσεις έρευνας, χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων και ευρημάτων, ερευνητικά προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ενώ το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 81103 Σίγρι Λέσβου
Tηλ. - Fax: 22510 44033
Ιστοσελίδα: www.lesvosmuseum.gr
Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου - Τέμενος Μασταμπά (Ρέθυμνο, Ν. Ρεθύμνης)
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου λειτουργεί από το 2009 και αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στεγάζεται στο Τέμενος Μασταμπά, το οποίο παραχωρήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και αναστηλώθηκε για τη στέγαση του Mουσείου. Το Τέμενος Μασταμπά, με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των 9 τρούλων, τα συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου.
Βάση για τη δημιουργία της συλλογής του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει περίπου 10.000 απολιθώματα οστών ενδημικών ειδών θηλαστικών της Κρήτης, αποτέλεσε η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου. Η έκθεση αναδεικνύει σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη στο πέρασμα 300 εκατομμυρίων ετών. Πρωτότυπα ευρήματα ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη εμπλουτίζουν την παρουσίαση. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα κρητικά ελάφια, όπως το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου που αποτελεί και τον λογότυπο του Μουσείου.
Οργανωμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις, παρέχουν, επίσης στον επισκέπτη, ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ στα 2,5 στρέμματα του κήπου του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει μια πολύ μεγάλη ποικιλία δένδρων και φυτών που ευδοκιμούν στην Κρήτη.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 74100 Ρέθυμνο
Tηλ. 28310 23083
Ιστοσελίδα: www.gnhm.gr
Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων Ν. Μουδανιών (Ν. Μουδανιά, Ν. Χαλκιδικής)
Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων λειτουργεί από το 2001 στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Κατασκευάστηκε και εξοπλίσθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA, από τον Δήμο Νέων Μουδανιών με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων.
Πραγματικά αντικείμενα, όπως η σημαντική συλλογή κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσες του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών, ο οποίος είχε και την ιδέα δημιουργίας του Μουσείου, παραδοσιακά εργαλεία ψαρέματος, ομοιώματα βαρκών, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, βιντεοπροβολές και πλούσιο εποπτικό, αναλαμβάνουν τη γνωριμία του επισκέπτη με τον κόσμο της θάλασσας, παρουσιάζουν τον πλούτο και τις αξίες της, την πλούσια αλιευτική παράδοση του τόπου, τις πιέσεις που δέχονται σήμερα τα θαλάσσια οικοσυστήματα από την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν επίσης χώρο βιβλιοθήκης και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Βιθυνίας 2, 63200 Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής
Tηλ. 23730 26166
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.nea-propontida.gr
Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης (Δοϊράνη, Ν. Κιλκίς)
Το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης βρίσκεται στο ομώνυμο οικισμό της Δοϊράνης του Νομού Κιλκίς, πλάι στην όχθη της λίμνης. Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με υπόγειο και εκτεταμένο περιβάλλοντα χώρο, οργανωμένο με υποδομές εξυπηρέτησης και αναψυχής (παιδική χαρά, παγκάκια, τραπεζοπάγκους, βρύσες, ξύλινα παρατηρητήρια και διαδρόμους προσέγγισης της λίμνης).
Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και οργανώνεται με ενημερωτικά κείμενα για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της λίμνης, πλούσιο φωτογραφικό, εποπτικό και αρχειακό υλικό, πραγματικά αντικείμενα και εργαλεία αλιείας, προβολή ταινιών σχετικών με τη Δοϊράνη. Ο ισόγειος εκθεσιακός χώρος πραγματεύεται τον υγροτοπικό πλούτο της περιοχής, ενώ ο υπόγειος εκθεσιακός χώρος προσεγγίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη λίμνη, μέσα από την παρουσίαση θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό, με την αλιεία, τα εργαλεία ψαρέματος, τις καλύβες και τις βάρκες της Δοϊράνης, τις ασχολίες των κατοίκων κ.λπ.
Για επίσκεψη, προαπαιτείται συνεννόηση με τον Δήμο Δοϊράνης.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 61003 Δοϊράνη
Τηλ. 23410 97122
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (Στυμφαλία, Ν. Κορινθίας)
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας άνοιξε για το κοινό το 2010. Ανήκει στον Δήμο Στυμφαλίας και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά ενός από τους λόφους που περιβάλλουν τη Στυμφαλία, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον τότε Δήμο Στυμφαλίας και το Δασαρχείο Κορίνθου στο ΠΙΟΠ. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με την αρωγή της Τράπεζας Πειραιώς.
Πρόκειται για σύγχρονο κτήριο σχεδιασμένο με τρόπο που αξιοποιεί θετικά στοιχεία του τοπικού κλίματος και εξασφαλίζει απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη. Το 2008 τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «The Phaedon Atlas of 21st Century World Architecture».
Σκοπός της δημιουργίας του είναι η ανάδειξη της αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης, η κατάδειξη της αρμονικής συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας, η οικολογική ευαισθητοποίηση, η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Ο εκθεσιακός χώρος πραγματεύεται το περιβάλλον της περιοχής και τη σπουδαιότητά του, εστιάζοντας στον τρόπο που επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για την ικανοποιητική μετάδοση της γνώσης σε σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, η έκθεση οργανώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εικαστικά σύνολα για τη χρήση των διάφορων αντικειμένων, μακέτες, πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης, ενώ η πρόσβαση με βάρκα στο ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη και περιέχει ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής είναι πραγματική εμπειρία.
Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, οργανώνει εκδηλώσεις και αναπτύσσει δράσεις πολιτισμού.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 20016 Στυμφαλία
Τηλ. 27470 22296, Fax 27470 22279
Ιστοσελίδα: www.piop.gr
Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου (Νίσυρος, Ν. Δωδεκανήσου)
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου βρίσκεται στα Νικιά και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, σε μια θέση προνομιούχα, πάνω στο χείλος της καλδέρας με πανοραμική άποψη του εσωτερικού της και του ηφαιστείου που δημιούργησε το νησί. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», που συντονίστηκε από τον Δήμο Νισύρου, με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Δείγματα και εικόνες εντυπωσιακών πετρωμάτων και σχηματισμών, χάρτες, φωτογραφίες, τομές, διαγράμματα, πρότυπα ηφαιστείων, προσομοιώσεις σε Η/Υ, βίντεο και τρισδιάστατες, κινούμενες απεικονίσεις, βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει τις πολύπλοκες διεργασίες γένεσης και εξέλιξης των ηφαιστείων. Η έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει ενότητες για τη γένεση και δομή των ηφαιστείων, τις ηφαιστειακές διεργασίες και προϊόντα, τα ηφαίστεια της Ελλάδας, το ηφαίστειο Νισύρου και άλλα ενεργά ηφαίστεια, ηφαίστεια - περιβάλλον - άνθρωπος. Την έκθεση εμπλουτίζει ο χώρος Πληροφόρησης, Παρατήρησης και Πειραμάτων με συλλογή όλων των πετρωμάτων της Νισύρου και άλλων ενεργών ηφαιστείων, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρούν με μικροσκόπια. Στον χώρο λειτουργεί και βιβλιοθήκη με πλούσια συλλογή βιβλίων.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 85303 Νικιά Νισύρου
Τηλ. 22420 31400
Ιστοσελίδα: http://nisyros.igme.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών (Καλαμπάκα, Ν. Τρικάλων)
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην Καλαμπάκα, κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, στο νομό Τρικάλων. Ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2014 και διαθέτει δύο τμήματα: το ζωολογικό τμήμα που αποτελείται από ταριχευμένα πτηνά και θηλαστικά από όλο τον κόσμο και το τμήμα μανιταριών που αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια, πιστά αντίγραφα των μανιταριών όπως συναντώνται στην ελληνική φύση.
Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ.) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.
Έτσι, προκύπτει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου και στο Διαδίκτυο.
Το Μουσείο αναπτύσσει πλούσια εκπαιδευτική περιβαλλοντική δράση. Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ενημέρωση του κόσμου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Το κοινωνικό έργο του Μουσείου δε σταματά εδώ: Εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «ΦύσηΟραμα» με θεματολογία που αφορά κυρίως το περιβάλλον και τα μανιτάρια και αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Επίσης, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου διοργανώνει την ετήσια «Γιορτή Μανιταριού» στην Καλαμπάκα, που σκοπό έχει να αναδείξει τη διατροφική αξία του μανιταριού, μέσα από σειρά εκδηλώσεων και μανιταροεδεσμάτων, που προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Πίνδου 20, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα
Τηλ. 2432024959
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.meteoramuseum.gr